گونه های جنس تریکودرما از عوامل مهم بهبود دهنده رشد گیاهان هستند و شناسایی شرایط بهینه خاک برای بهبود فعالیت آن ها سودمند است. در این پژوهش تأثیر پنج سویه از گونه های مختلف جنس تریکودرما شامل: Trichoderma harzianum Tr6 ، T. harzianum T22 ، T. asperellum T34 ، T. atroviride P1 و T. harzianum Tr9 در شرایط گلخانه روی گیاه خیار بررسی شدند و استرین برتر به منظور بررسی تأثیر آن بر بهبود رشد گیاه خیار و نیز ارزیابی پایداری آن در خاک های مختلف شامل: خاک نرمال، خاک دارای کمبود عنصر فسفر و پتاسیم، خاک قلیایی، خاک با دو سطح شوری و خاک اسیدی آزمایش شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که تأثیر قارچ مزبور در خاک های دارای تنش های شوری و کمبود عناصر پتاسیم و فسفر بر صفات رشدی مورد بررسی در گیاه خیار به لحاظ آماری معنی دار بوده است. بیشترین و کمترین میانگین فراوانی جمعیت قارچ به ترتیب در خاک اسیدی و خاک خیلی شور به دست آمد. در نهایت، می توان نتیجه گرفت که یکی از دلایل پایین بودن جمعیت تریکودرما در برخی خاک ها مناسب نبودن شرایط خاک است و در صورت ترمیم جمعیت آن از طریق افزودن سویه های موفق قارچ به خاک، می تواند در خاک های تحت تنش، رشد گیاهان را بهبود بخشد.
گونه های جنس تریکودرما از عوامل مهم بهبود دهنده رشد گیاهان هستند و شناسایی شرایط بهینه خاک برای بهبود فعالیت آن ها سودمند است. در این پژوهش تأثیر پنج سویه از گونه های مختلف جنس تریکودرما شامل: Trichoderma harzianum Tr6 ، T. harzianum T22 ، T. asperellum T34 ، T. atroviride P1 و T. harzianum Tr9 در شرایط گلخانه روی گیاه خیار بررسی شدند و استرین برتر به منظور بررسی تأثیر آن بر بهبود رشد گیاه خیار و نیز ارزیابی پایداری آن در خاک های مختلف شامل: خاک نرمال، خاک دارای کمبود عنصر فسفر و پتاسیم، خاک قلیایی، خاک با دو سطح شوری و خاک اسیدی آزمایش شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که تأثیر قارچ مزبور در خاک های دارای تنش های شوری و کمبود عناصر پتاسیم و فسفر بر صفات رشدی مورد بررسی در گیاه خیار به لحاظ آماری معنی دار بوده است. بیشترین و کمترین میانگین فراوانی جمعیت قارچ به ترتیب در خاک اسیدی و خاک خیلی شور به دست آمد. در نهایت، می توان نتیجه گرفت که یکی از دلایل پایین بودن جمعیت تریکودرما در برخی خاک ها مناسب نبودن شرایط خاک است و در صورت ترمیم جمعیت آن از طریق افزودن سویه های موفق قارچ به خاک، می تواند در خاک های تحت تنش، رشد گیاهان را بهبود بخشد.
منبع تغذیه ای ورمی کمپوست و کود گاوی بیشترین میزان آنتوسیانین را بترتیب با ۰۵/۳ و ۸۷/۲ (میلیگرم/ گرم وزن خشک)، فنل کل با ۵۲/۱۲و ۹۰/۱۲ (میلیگرم/ گرم وزن خشک) و اسیدیته ۸۱/۰ و ۸۷/۰ (گرم/ ۱۰۰ گرم وزن خشک) کاسبرگ را دارا بودند. همچنین سطح ۶۰ و ۱۰۰ درصد نیاز آبی گیاه بترتیب بیشترین و کمترین میزان آنتوسیانین (۳ و ۱۹/۲ میلیگرم/ گرم وزن خشک)، فنل کل (۰۴/۱۳ و ۸۱/۱۰ میلیگرم/ گرم وزن خشک) و پروتئین دانه (۹۰/۲۰ و ۰۱/۲۰ درصد) را تولید کرد. علاوه بر این، مقدار آنتوسیانین تحت تأثیر اثرات متقابل تیمار کودی و سطوح آبیاری و درصد روغن دانه نیز تحت تأثیر برهمکنش سال در آبیاری قرار گرفتند. ویتامین ث کاسبرگ تحت تاثیر هیچ کدام از تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت.
PDF:
بررسی برخی صفات فیتوشیمیایی گیاه دارویی چای ترش
نظرات